Страна:
Тип:
Локация:
Район:
Мин. цена:
Макс. цена:
Поиск по номеру лота
первоклассные апартаменты с видом на море, расположенные на первой линии курорта Золотые Пески
Главная / Статьи / Музеите във Варна
В вашем профиле есть 0 предложений (-е, -я).

Музеите във Варна

1. Археологически музей Варна


Началото и развитието на Археологическия музей във Варна е свързано с имената на двамата братя чехи Херман и Карел Шкорпил.Първата експозиция на музея е била официално открита на 11-ти юни, 1906г.  в една от стаите на Девическата гимназия. Карел Шкорпил е избран за директор на музея, като остава на този пост до смъртта си през 1944г.От 3 март 1983г. Археологическият музей се помещава в настоящата си сграда, която предлага отлични възможности за представяне и в същото време запазване на богатствата на Варненския музей. Сградата се състои от подземна част и други два етажа. Формата й почти описва правилен квадрат, около който е разположен обширен двор. Някои от помещенията и коридорите са украсени с декоративни стенописи. Непрекъснат коридор, от който се влиза в изложбените зали, обикаля цялата сграда.Експозиционната площ на музея е 2150 кв.м. Освен залите, музея разполага с помещения в които се съхраняват различни експонати, библиотека и Учебен детски музей.
По широки  стълбища от юг се влиза във фоайе, където са разположени информационното бюро и павилионът за сувенири и издания на музея. От него се осъществява връзката с изложбените зали на първия и втория етаж, с вътрешния двор,  тоалетите и кафенето както и със сутерена където се намират библиотеката и Учебния детски музей.Общо експозиционните зали на Варненския Археологически музей за 32. В тях са изложени следните постоянни експозиции: Праистория, Античност, Средновековие, Възрожденски иконопис.Тук се намира и най-старото златно съкровище в света. Неговата възраст датира от преди 4000г.пр.хр. 
2. Военноморски музей   

Военноморският музей е един от символите на град Варна. Разположен е в най-южната част на морската градина. Красивата сграда на музея е построена през 1890 година за италианския консул Асарето. В парка е подредена колекция от морски оръдия, старият фар на варненското пристанище и един от първите български миночистачи. Експозицията е подредена в 12 зали, проследяващи морската история на региона от древността до наши дни. Най-ценният експонат е миноносецът "Дръзки", прославил се с торпилирането на турския кръстосвач "Хамидие" на 12 ноември 1912 година. Това е единственият кораб от този тип, съхранен до наши дни. 

3. Парк - музей "Владислав Варненчик"


Музеят е посветен на битката край Варна на 10.ХI.1444 г., когато чехи, поляци, хървати, унгарци и българи са се обединили за да спрат турската инвазия в Европа. Мавзолеят е изграден през 1934г. в центъра на някогашното бойно поле. В битката през 15 век, загинали повече от половината войници от обединената армия, както и царят на Унгария и Полша Владислав III Варненчик.  Парк-музеят Владислав Варненчик е построен в чест на хората, дали живота си в името на свободата. Това е един паметен комплекс, в който са изложени различни оръжия и бойни аксесоари: брони, ризници, шлемове, мечове, копия, арбалети, боздугани, щитове и др. В парка на музеят е открита древна тракийска гробница, датираща от 4 век след Христа.         
4. Природо - научен музей    

Природо-научният музей във Варна изучава и популяризира организмовия свят на Черно море и българското Черноморско крайбрежие. В научно отношение експозицията е построена въз основа на еволюционния принцип и е обособена в три раздела: Геология, Растителност и Животински свят. 

5. Етнографски музей


Етнографският Музей във Варна е открит на 27 юли 1974 г. Музеят е разположен във възрожденска къща от типа “Симетрични къщи”, която е построена около 1860 година. В музея е показано богатото разнообразие в културата и бита на населението на Варненския край от втората половина на XIX и началото на XX в.  
6. Римски терми  

Намират се в югоизточната част на съвременния град Варна,в близост до чентралната част на града. Римските терми /бани/ са най-голямата обществена антична сграда, открита досега в България. Сравнително добре запазените стени очертават внушителна постройка вдигната на повече от 7000 кв.м площ. Според археолозите, сградата е изградена през 3 век. Построена е отж редуването на камъни и тухли, сктепени със смес от мазилка с счукани керемиди и тухли. Стените са покривани с водоустойчива мазилка, подовете са с мраморни плочи, а някои от помещенията са изцяло облицовани с мрамор. През 5 век, сградата значително се разширява и реконструира, поради разрастването на града.      
След множество изследвания и реставрации, в наши дни Римските Терми са често посещавана туристическа атракция.  

7. Музей на Възраждането


Музеят на Възраждането във Варна се помещава в реставрираната старинна сграда на първото българско училище в града, построена през 1861-1862 г. със средства на българското население от града и други български селища. От 1959 г. сградата е превърната в Музей на Възраждането.
Посетителите могат да видят на първия етаж възстановената обстановка на класната стая на училището. Интересни са чиновете с пясък, на който децата се учели да пишат буквите, черните плочки за писане и взаимоучителните таблици по четене и математика. Любопитство будят и ордените за похвали и черни плочки за порицание на учениците. Запазена и оригиналната черна дъска с буквите на българската азбука, подарена на училището в 1861 г. На втория етаж на музея е разположена експозицията, отразяваща най-важните моменти от възрожденската история на Варна и Варненския край.  
8. Музей на историята на Варна   

Сградата, в която се помещава музеят е построена през 1851 година от белгийското консулство. Сградата на музея по-късно бива превърната в хотел, а от края на 19в. до 1929г. се използва за затвор. Музеят е основан през 1969г. Новата експозиция е открита на 22 ноември, 1991г., разположена е в три зали и разкрива развитието на града, като пристанищен, културен и търговски център в периода 1878-1939г.     

9. Музей на историята на медицината   

Музеят за история на медицината е единствен на Балканския полуостров. Експозицията е разположена в сградата на първата благотворителна болница в България. В нея може да видите над 4000 стари медицински книги, една от най-богатите в страната палеоантропологични колекции, медицински инструменти от времето на траките, гръцката колонизация, римската империя и началото на българската държава, въобще медицината от древността до Възраждането и развитието на медицинското обслужване след Освобождението на България.